Lottamuseon Nostalgiset naiset on Vuoden museopedagoginen teko

18.5.2016

Pedaali ry on myöntänyt Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon Lottamuseon Nostalgiset Naiset -projektille. Vuosittainen palkinto myönnettiin nyt yhdennentoista kerran. Pedaali ry haluaa Vuoden museopedagoginen teko -huomionosoituksella nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia satsauksia suomalaisten museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan.

Lottamuseo käynnisti syksyllä 2015 yhteistyössä Keuda ammattiopiston ja Laurea ammattikorkeakoulun kanssa Nostalgiset naiset -projektin, jossa oppilaitosten opiskelijat pääsivät osallistumaan museon sisällöntuotantoon ja tapahtumatyöhön. Projekti koostui samannimisestä blogista ja sen ympärille kietoutuvasta työpaja- ja tapahtumatoiminnasta.

Projektin tärkeimpänä tuotoksena syntyi Nostalgiset naiset -blogi, jonka sisältö keskittyy Lottamuseon tematiikan mukaisesti 1900-luvun alun kauneudenhoitoon, materiaaleihin ja raaka-aineisiin. Lisäksi hankkeeseen sisältyi Lottamuseon koordinoimia työpajoja ja opiskelijoiden suunnittelemaa tapahtumatoimintaa muulle yleisölle. Nostalgiset naiset -blogiin voi tutustua voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://www.nostalgisetnaiset.fi/

Pedaalin hallituksen mielestä Lottamuseon Nostalgiset naiset -projekti edustaa uudenlaisten yleisöjen tavoittamista ja uudenlaista saavutettavuutta museotyössä. Oppilaitosyhteistyönä toteutetun projektin avulla on kyetty tavoittamaan haastavaksi koettua nuorta yleisöä ja löydetty toimivia yhteyksiä historiasta nykyaikaan. Samalla Lottamuseon sisältöjä on saatu tuotua tähän päivään sekä liitettyä laveampaan kontekstiin ja avattua laajemmalle yleisölle. Projektin myötä on tehty museota ja estenomi- ja kosmetologiopiskelijoiden omaa ammattialaa tunnetuksi.

Tunnustuspalkinto luovutettiin Lottamuseon Opetuksen ja kehittämisen asiantuntijalle Susanna Koskelle Taidekoti Kirpilässä Helsingissä 17.5.2015. Tunnustuspalkinto uusittiin tänä vuonna. Uusi palkinto on taiteilija Veera Tammisen käsialaa oleva palkintolautanen.

Voittajan ohella Pedaali ry halusi tänä vuonna antaa kunniamaininnan Alvar Aalto -museon ja Teatterimuseon Säätöä-menetelmäoppaalle. Opas tarjoaa museoille konkreettisia työkaluja aistisäätelyn vaikeuksien huomioimiseen näyttelytoiminnassa ja yleisötyössä. Säätöä -menetelmäopas on luettavissa sähköisenä osoitteessa www.teatterimuseo.fi /julkaisut/verkkojulkaisut/saatoa-menetelmaopas/.

Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa. Yhdistyksen hallitus valitsee voittajan saatujen ehdotusten joukosta. Vuoden museopedagoginen teko -ehdokkaita olivat tänä vuonna:

Joki-näyttely (Vantaan kaupunginmuseo), Kansallismuseon joulun ajan toiminta, Kuralan Kylämäen Vapaa-aikaverstas, Käsin kosketeltavat Muistot (Lelumuseo Hevosenkenkä, Eläkeliiton Elämää käsillä -hanke ja Uudenmaan Muistiluotsi), Minun Merimuseoni -hanke (Forum Marinum), Minä ja muotokuva - Keuruulainen taidehistoria tutuksi -hanke (Keuruun museo), Nostalgiset naiset -projekti (Lottamuseo, Keuda ammattiopisto ja Laurea ammattikorkeakoulu), Riihimäen taidemuseo ja amanuenssi Tanja Pääskynen, Säätöä-menetelmäopas (Teatterimuseo ja Alvar Aalto -museo), Tekniikan tarinamatolla englannin- ja ruotsinkielisten versioiden julkaiseminen (Tekniikan museo) sekä Vantaan taidemuseo Artsin avajaisnäyttelyn tapahtumat.