Pedaalin perinteinen syysretki suuntasi tänä vuonna tutustumaan läntisen naapurin museoihin. Lokakuun 3.-5. päivän aikana koluttiin viisi museota, tavattiin paikallisia kollegoita ja tutustuttiin niin digitaaliseen kuin perinteisempään yleisötyöhön.
Reilun viidentoista pedaalilaisen retkue aloitti urakkansa Ersta Museumista, joka kertoo Ruotsin diakonissalaitoksen historiasta. Museo sijaitsee diakonialaitoksen omistamassa korttelissa Erstabergetin päällä heti Viking Linen terminaalilta mäkeä ylös. Samassa korttelissa sijaitsee myös ihastuttava Hotel Ersta, jossa osa matkalaisista yöpyi – harvoinpa sitä samasta korttelista löytyy museota ja toisaalta hotellin kanssa samasta rapusta diakonialaitoksen yksityisen sairaalan osastoja.
Kun lämmittelykierros oli otettu pienessä Erstassa, oli aika siirtyä kuninkaanlinnan kellariin Livrustkammareniin. Livrustkammaren on tullut monelle tutuksi oivaltavasta ja hauskasta somestaan, joka hyödyntää meemejä. Jonas Lindwal johdatteli ryhmämme ajan hermolla ja ”internetiä puhuvan” somepresenssin saloihin, jonka jälkeen pääsimme tutustumaan Kustaa II Aadolfista kertovaan Teaterkungen-näyttelyyn Magdalena Piotrowskan opastamana.
Perjantai aloitettiin Halwyllska museetissa, 1800-luvun lopun Ruotsin rikkaimman pariskunnan rakennuttamassa hulppeassa kaupunkikodissa, jossa he viettivät talvet. Ihastusta herätti niin aikanaan huippumoderni teknologia kuten sähkövalaistus ja henkilökunnan hissi että herrasväen salongit, joista ei loistoa puuttunut. Kiehtovaa Hallvwylskassa oli myös, että talon rouva halusi tehdä talosta museon ja palkkasi ammattilaisia luetteloimaan koko talon irtaimiston jo elinaikanaan, kaikki kattiloista taiteeseen ja ylellisiin kylpytakkeihin oli kirjoissa ja kansissa. Hänellä oli tarkka visio museosta, joka määrittää yhä talon toimintaa. Hallwylska museet on kehittänyt etäkierroksia, jossa koululaiset pääsevät tutustumaan talon elämään koulusta käsin esimerkiksi piian johdattamana.
Iltapäivällä ryhmämme hyppäsi lähijunaan ja suuntasi Uppsalaan, jossa tutustuimme Bror Hjortin ateljeekotiin ja sen monipuoliseen yleisötyöhön museolehtori Maria Malmberg Wallinin johdattamana. Kaunis 1940-luvun rakennus oli toiminut museona Hjortin kuolemasta lähtien ja se järjestää esimerkiksi työpajatoimintaa niin lapsille kuin aikuisille.
Lauantaille jäljellä oli käynti Hylkymuseo Vrakissa. Erityisesti meitä kiinnosti hylyssä sukeltelu virtuaalitodellisuuskypärän avulla. Vrak käyttää tekniikkaa myös yleisötyön viemiseen museon seinien ulkopuolille. Kypärä ja arkullinen sukeltajan varusteita tapaavat potentiaalisia museokävijöitä milloin messuilla, milloin Tukholman lähiöiden toreilla. Näin tavoitetaan ihmisiä, jotka muuten eivät tulisi lähteneeksi museoon tutustumaan Itämeren salaisuuksiin.
Alkuperäisessä ohjelmassa oli myös illanvietto Pedaalin ruotsalaisen sisaryhdistyksen FUISM:n kanssa, joka kuitenkin peruuntui FUISM:n aikataulujen takia. Vaikka varsinainen möötte ei onnistunutkaan, vierailukohteet oli valittu fuismilaisten vinkkien perusteella ja muutamassa museossa meitä kierrättäneet lehtorikollegamme olivat fuismilaisia. Yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa ja Tukholmassa on nähtävää useammallekin museoreissulle!
Kirjoittaja Inka Tuominen on Pedaalin hallituksen jäsen.